Aike Dirkzwager heeft eerst vier jaar geneeskunde gestudeerd en is toen naar de regieopleiding van de Amsterdamse theaterschool gegaan. Creëren is leuker dan repareren.

Direct na de opleiding is hij een eigen theatergroep begonnen waarna hij drie jaar als regisseur bij het Nationale Toneel heeft gewerkt. Vervolgens bij verschillende gezelschappen geregisseerd, waaronder het Noord Nederlands Toneel, Tryater, KNS-Antwerpen, Dogtroep en Toneelgroep Maastricht. Hij is twintig jaar vaste regisseur en tekstschrijver geweest bij Toneelgroep het Volk en sinds 2007 vaste regisseur bij het muziektheatergezelschap BEER, waar hij een aantal boeken voor theater heeft bewerkt en met René Groothof een groot aantal muziektheatervoorstellingen voor jongeren heeft gemaakt. Hij regisseerde daar o.a. ‘Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran’, bekroond met de Gouden Krekel 2006. De voorstelling ‘Ik ben niet bang’, ook bij BEER muziektheater, kreeg in 2012 een Zilveren Krekel. Hij heeft een ruime ervaring in het bewerken van boeken, het ontwikkelen en uitwerken van theatrale concepten en het begeleiden van schrijfprocessen. Door zijn gedegen muzikale achtergrond werkt hij makkelijk samen met musici van allerlei stijlen. 

Hij regiseerde o.a.: Eindspel, Bekende gezichten gemengde gevoelens, De prijs, Ivanov, Heit, Een friese adelborst, Totenfloss, Old times, De thuiskomst, Geen vlees en geen vis, Bingo, Heilige koeien, La musica, De morgen loeit weer aan, Het orgaan van corti, Carmiggelt, Gevangenis brugge, Vinex, ONNO, In een roes op de nijl, Night bright days, Egmont, Nergens Bergen, Los, Fjord, Koffiehuis de ooievaar, De gehuurde hand, The Dresser, De zaak oppenheimer, Toblerone, Het laatste kivietsei, Nooit meer dansen, Kaaljakkers, Wiebe siebe....., De bokser, Het verjaardagsfeest, Sprongen in het duister, Een zomerjurk vol verdriet, Gebakken meeuw, Logement van dijk, Golden fiction, De dromer, Duel, Wat niet mag, De kleine prins, Het volk in Dothan, De glazen kin, Helden zonder glorie, Scherp blijven, De wissewaswinkel, Fanfare, Goudreinetten, Get a life, Weg!, de Boodschapper, Fjord, De dochter van de boevenkoning, Famillie van der Ploeg, De Nachclub, Man van la Mancha, Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran, Gelukkig dat Bertje er niet is, De zoute koning, Het huis van de moskee, Supergewoon, Rebel, Alleen in Berlijn, Het evangelie volgens Pilatus, Oedipus, Nachclub, Ik ben niet bang, Dit is geen dagboek, Dali, of hoe word ik beroemd, Prei met mij, Het jubileum, Kees de jongen, The News (Jacob tv), De nazi en de kapper, Dit is geen dagboek, Circus Charms, Hamlet, Ayse en de verliefde Wolk, De Reiziger, The Wall, Dichterbij, Testament.

en werkte in dienst van: Residentieorkest, Toneelgroep Breton, Toneelgroep de Appel, Stichting IJswoestijn, Het Nationale Toneel, Het Noord Nederlands Toneel, Toneelgroep Maastricht, Tryater, De Gebroeders Flint, NUHR, De KNS (Antwerpen), Dogtroep, De Nieuw Amsterdam, Toneelgroep het Volk, Toneelschap Beumer en Drost, Opus One, Fred Delfgaauw, George Groot, de Parade, Via Rudolphi, Erna Sassen, Toneelschuur Produkties, Marc Vanrunxt, Van Gool en Grünfeld, Impresariaat van Bronckhorst, Angelique Finkers, Bellevue lunchtheater, Het Speeltheater, Toneelgroep Wederzijds, Kikproductions, Beumer en Drost, Max Tak Filmorkest, Oerol, Stichting Eigen Werk, Beer Muziektheaterprodukties, Oerol, Peter Faber, Festival aan de Werf, Paradiso Melkweg Productiehuis, Tafel van Vijf, Koninkrijkspelen cultuur, Don Quishocking, Servaas Nelissen, Ernst van de Pasch, Nathalie Baartman, Ellen Dikker, Pim Wallis, de Kift, Frank Groothof, Leon van der Zanden, Joris Linssen, Stip Theaterproducties, MBN producties.

Hij is/was docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Amsterdam en Arnhem, en het Conservatorium en de Kunstacademie in Den Haag, en is adviseur voor het Fonds Podiumkunsten.